Wat nou grenzen. In de natuur bestaan er toch ook geen grenzen? Waarom laten we ons dan toch zo vaak vangen in hokjes, systemen en vooroordelen? Het kan toch anders? En het moet eigenlijk gewoon anders. Wat er gebeurt als we die grenzen loslaten? Mondhoeken omhoog, schittering in de ogen, kriebel in de maag. Dát is wat er gebeurt als je ‘m ziet, die buitenkans.
En dat is precies wat er gebeurde toen de stichters van NLG – Herman Vaessen, Idverde (toen BTL) en Jonkers Hoveniers elkaar in de ogen keken in 2005 tijdens een bijeenkomst in aanloop naar Floriade 2012. Drie paar ogen zaten meteen na die bijeenkomst voor koffie in het naastgelegen café. “Deze kans moeten we benutten.” Maar geen van de ondernemingen zou alleen het onderhoud van dat gigantische terrein, vijf maanden lang kunnen verzorgen. De buitenkans zat ‘m in samenwerking. Drie elkaar beconcurrerende bedrijven kregen het samen – en in samenwerking met drie regionale sociale werkvoorzieningsbedrijven – voor elkaar om het groenonderhoud op Floriade 2012 te verrichten met een team van vijftig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Noord Limburgs Groen was de naam.
Maar toen. Toen was de Floriade voorbij. Een lastigere tijd brak aan. Hoe de energie vast te blijven houden, klanten te werven, begeleiding te blijven verzorgen? Vragen waarmee een periode geworsteld werd. En toen deed de volgende buitenkans zich voor. Want vanuit de Floriade tijd was er al een samenwerking met sociale werkvoorziening WAA-groep. Het goede gesprek werd gevoerd tussen Noord Limburgs Groen en de WAA-groep. In 2017 neemt Noord Limburgs Groen de groenactiviteiten en dertien groenmedewerkers van de WAA-groep over.
Er begon iets moois te bloeien, een heel bijzonder team. Een team dat liet zien dat het anders kan. Dat je groen zó kunt aanleggen en onderhouden dat kwetsbare mensen erdoor tot ontwikkeling komen. Buiten kansen scheppen voor mensen voor wie deze kansen niet voor het oprapen liggen. Want buiten, dáár gebeurt het. Daar gebeurt groei. Op ieder moment van de dag. Tenminste als je optimistisch kijkt naar de kansen van mensen en hen écht helpt om hun potentieel te benutten. Dat is niet de standaard. Want er mist iets tussen de wereld van de reguliere hoveniersbedrijven en die van de sociale werkvoorziening.
Al meer dan twaalf jaar bewijzen we nu dat het kan. Bijzondere mensen die via een reguliere baan groen aanleggen en onderhouden en daardoor ontwikkelen. Werk dat ‘gewoon’ voldoet aan de normen die u – de markt – daaraan stelt op het gebied van kwaliteit en prijs. Maar dan wel volgens de meest menselijke maat. Optimistisch en empathisch. Grenzen zijn verlegd en blijven verlegd worden. Want inmiddels heten we NLG buitenkansen, hebben we in Roerdalen een Outdoor Campus, hebben we samen met Yuverta een lesprogramma samengesteld voor onze eigen hoveniers, verzorgen we groene lessen in het speciaal onderwijs en beschikken we als eerste Limburgse groenbedrijf over het hoogst haalbare certificaat op de Prestatieladder Sociaal Ondernemen. We hebben een groene omgeving zonder grenzen weten te realiseren. Een omgeving waarin mensen écht de kans krijgen om (op) te bloeien.