Hoe krijg je nieuwe Nederlanders (statushouders) zo snel mogelijk aan het werk? Met die vraag klopten gemeenten in de regio Venlo in 2017 bij Noord-Limburgs Groen aan. Ze zochten een oplossing voor statushouders die graag aan het werk wilden om een nieuwe toekomst op te bouwen.

 

De vele goede ervaringen in sociale arbeidstrajecten maakte dat Noord-Limburgs Groen de uitdaging voor de gemeenten wilde aangaan. Rob Vercoulen vertelt erover: “Samen met Citaverde opleiding hebben we een mbo1 entree opleiding op maat gebouwd. Statushouders kunnen hierdoor naast hun inburgeringstraject ook een opleiding in het groen volgen op het voormalige Floriade terrein. Onze sociaal hovenier verzorgt hiervoor de praktijkbegeleiding.”

Op eigen kracht verder

Vercoulen is enthousiast over het eindresultaat. “We waren de pioniers in Nederland in het opleiden en aan het werk helpen van statushouders gedurende hun inburgeringstraject. In een leerzaam traject voor alle betrokkenen hebben we 6 statushouders opgeleid. Ze zijn allemaal geslaagd voor de opleiding en hebben hierna een betaalde baan aangeboden gekregen bij ons bedrijf of een van onze partners. Hiermee kunnen ze op eigen kracht -en dus zonder uitkering van de gemeenschap- hun boterham verdienen in het land waar ze graag een nieuw bestaan opbouwen.”

Project slide